Cukorbeteg lábvizsgálat

cukorbeteg lábvizsgálat

cukorbeteg lábvizsgálat

A cukorbetegség okozta szövődmények, szerv károsodások között fontos helye van a vesének. Kialakulásában több tényező szerepel.

cukorbeteg lábvizsgálat

A nephropathia vezető tünete az albumin ürülés fokozódása és a vérnyomás emelkedése. A keringési kockázatnövekedése mellett romlik a vese funkció, és a folyamat progressziója végül veseelégtelenséghez vezethet.

cukorbeteg lábvizsgálat

A fehérje vesztéssel párhuzamosan igen gyakran jelentkezik retinopáthia is. Az I-es típusú cukorbetegségben cukorbeteg lábvizsgálat később lép fel, míg a II-es típusúban korábban.

cukorbeteg lábvizsgálat

Sokszor a romló veseműködés hívja fel először a figyelmet a cukorbetegségre. A klinikai kép egy lassú fokozatos progressziót mutató veseműködés romlást mutat.

A cukorbetegség és inzulinrezisztencia vizsgálata tesztekkel

A végstádiumú vesebetegség fő oka a diabéteszes nephropathia. Diabetológiai szempontból a legnagyobb jelentősége microalbuminuriával járó korai vesekárosodásnak van, mert megfelelő kezeléssel előnyösen befolyásolható a folyamat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A vesebetegség súlyosságát az albuminuria mértéke határozza meg. Amennyiben a fehérje ürülés fokozódik a macroprotein- ill az albuminuria, már visszafordíthatatlan állapotot jelez.

Mentsük meg a lábakat! A cukorbetegség számos szervet, szervrendszert érint az évek előrehaladtával. Ennek következtében a keringés lassul, a vér sűrűbbé válik, az erek szűkülnek.

A vesefunkció romlását a GRF értéke jelzi. Más okok is szerepet játszhatnak: az emelkedett vérnyomás, a vese erek meszesedése és húgyutak fertőzése A progresszió jó cardiovaskuláris kezeléssel stagnál vagy javul.

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló neuropathia idegi károsodás és az alsó végtag ereinek szűkülete a diabéteszes láb kialakulásához vezetnek. A cukorbetegek lábán könnyebben alakulhatnak ki talpi sebek, melyek a rossz érhálózat és az idegi szabályozás gyengesége miatt elfekélyesedhetnek.

A keringés gondozása mind az I-es típusú cukorbetegségben, mind a II-es típusú cukorbetegségben javíthatja az eredményeket. Tovább javíthat az eredményeken a jó diabétesz gondozás, a vese pótlás. Itt is nagy szerepe van a megelőzésnek. A jól vezetett anyagcsere gondozás, a dohányzás elhagyása, a hypertonia kezelése a prevenció legfőbb eszközei.

cukorbeteg lábvizsgálat

Vérnyomás beállításában a renin-angiotenzin rendszerre ható szereké a vezető szerep. Általában az I-es típusú cukorbetegség esetében, jó vizelet ürítés esetében az enzim konvertáló ACE gátló szerek, míg a II-es típusú cikrobetegségben mind a konvertáló enzim bénítás, mind az angiotenzin receptor bénítás szóba jön.

A veseműködés romlásával utóbbiak jelentősége fokozódik. A kezelés és cukorbeteg lábvizsgálat részét képezik a jó lipid szint elérése és a krónikus vesebetegeknél kialakuló anaemia rendezése is.

Mi a cukorbeteg láb? A cukorbeteg láb egy önálló kórkép, szindróma, a cukorbetegség tartós fennállása során kialakult lábelváltozások, a lábra vonatkozó tünetek együttese.

Érdekestémák