Diabétesz magyarországon

diabétesz magyarországon

Magyarországon több mint egymillió cukorbeteg él, a számuk pedig egyre nő Life. A diagnosztizált cukorbetegek 4 százaléka I-es, 96 százaléka II-es típusú diabéteszben szenved.

Amíg korábban az idősek betegsége volt a II-es típusú cukorbetegség, az utóbbi években egyre gyakrabban jelenik meg a negyvenes korosztályban, sőt egyre több fiatalnál is diagnosztizálják, sokaknál már csak valamilyen szövődmény megjelenésekor derül ki. Évente beteg lábát kell amputálni a cukorbetegség következményeként, továbbá minden harmadik cukorbeteg szemészeti szövődménytől, a diabétesszel élők 30 százaléka pedig a cukorbetegség okozta idegkárosodástól szenved.

  • Clay a cukorbetegség kezelésében
  • Cukorriadót fújtak A cukorbetegek száma évről-évre nő: ma Magyarországon közel ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, mellettük további ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.
  • Hashimoto cukorbetegség
  • Inzulinrezisztencia vizsgálat budapest

Még óvatos számítások szerint is re a magyar lakosság év közötti korosztályában már minden tízedik ember cukorbeteg lesz! A Szövetség as felmérése azt mutatja, hogy bár az emberek sokat tudnak az egészséges és követendő életmódról, azonban diabétesz magyarországon motiváció a cselekvésre mindaddig hiányzik, amíg nem születik meg a cukorbetegség diagnózisa.

Forrás: Shutterstock Örömteli, hogy az évek óta tartó különböző figyelemfelhívó kampányok, események és a média segítségével a lakosság egyre inkább tisztában van azzal, hogy a cukorbetegség egy valós és fenyegető probléma, azonban a megelőzésben, valamint a kezelésben való részvétel tekintetében a betegeknek még rengeteg tennivalójuk van.

diabétesz magyarországon egészségmagatartás fogalma

Sajnos a betegség kiderülése után sem tesz meg mindent az egészsége érdekében az emberek többsége, pedig kizárólag így van lehetőségük a szövődmények elkerülésére diabétesz magyarországon egy valóban jó minőségű élet kialakítására. Ebből is látszik, hogy nem lehet eleget beszélni a diabéteszről — mondja Füzesi Brigitta a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke. A programok során kiemelt figyelmet kapnak a cukorbetegség különböző szövődményei — úgy, mint a végtag amputáció, valamint a szemkárosodás és a vakság —, amelyek megelőzhetők lennének a rendszeres szűrővizsgálatok által.

diabétesz magyarországon égő lábban cukorbetegség kezelésében

A látogatók többek között perifériás érvizsgálaton és szemészeti vizsgálaton is részt vehetnek, valamint a helyszínen egy szűrőkamion is jelen lesz Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében. Ezeken felül pedig szórakoztató programok is várják az érdeklődőket.

diabétesz magyarországon tibetic kezelés cukorbetegség

Érdekestémák