Finomított szénhidrát

Mi a gond a finomított szénhidrátokkal?

Jó és rossz szénhidrátok

Ha valami hát az, hogy a finomított szénhidrátok fogyasztása nem javallott már mindenki számára ismerős lehet. Ez egy olyan alap, ami szinte minden egészséges vagy legalábbis annak mondott diéta fő pillére.

finomított szénhidrát

Mégis az egyik legnehezebb dolog ebbe az irányba megindulni és elhagyni ezeket az ételeket. Nézzük meg a következőkben azt, hogy miért kívánjuk meg újból és újból finomított szénhidrát, és hogyan rombolnak minket mindeközben folyamatosan.

  1. Mi a gond a finomított szénhidrátokkal? — Táplálkozás-Beállítás | Táplálkozás-Beállítás
  2. Cukor diabétesz okoz, kezelése és megelőzése

Amit fontos leszögeznünk, hogy szénhidrátokra a szervezetünknek szüksége van. Egyénenként eltérő milyen arányban, de mindenki! A szervezetünkben pedig végül minden szénhidrát glükózzá bomlik és szolgáltat energiát vagy raktározódik. Ami nagyon nem mindegy, hogy ez milyen folyamatokon keresztül és milyen sebességgel megy végbe.

A finomított szénhidrátok olyan élelmiszerek, melyek a természetben ilyen formán nem fordulnak elő, különböző feldolgozások útján kerülnek az asztalunkra.

Ide tartozik a finomítottcukor, a finomított fehér liszt és a fehér rizs is. Ezek bekerülve a szervezetünkbe finomítottságuknak köszönhetően hirtelen megemelik a vércukorszintünket.

You are here

Amikor a vérben lévő cukorszint emelkedik nő az inzulinszint is. Hiszen az inzulin az a hormon, ami azért felel, hogy elszállítsa és bejuttassa a vérben keringő cukrokat a sejtekbe. Mint egy kicsi kocsi, ami utasként fuvarozza a glükózt a végállomásig, a célsejtekhez. Amennyiben hirtelen megnövekszik a vércukorszint, hirtelen sok inzulinra lesz szükség, ami már önmagában terheli az inzulin termelésért felelős hasnyálmirigyet. Márpedig, ha a hasnyálmirigy kifárad az akár cukorbetegséghez is vezethet.

Szénhidrát-para: nem éhezel majd, és szinte bármit ehetsz, ha erre figyelsz

Finomított szénhidrát hirtelen nő a vérben az inzulin, kivonja a cukrokat, így a vércukorszintünk leesik. Ennyi energiát egyszerre általában nem tud a szervezetünk felhasználni, ezért elraktározza. Megindul tehát a hízás. Ami pedig talán ennél is fontosabb, hogy a leeső vércukorszint hatására, ránk tör egy szénhidrát éhség.

Hiszen a szervezetnek ez az állapot nem ideális, igyekszik visszaállítani a normál vércukorszintet, ehhez pedig a legjobb út, ha ismét megeszünk valami finomított energiabombát, finomított szénhidrát azonnal visszanyomja a cukrunkat.

Gondolom mondanom sem kell, hogy ilyenkor nem a barnarizshez fogunk nyúlni. Ez egy ördögi kör. Megeszed reggel a kakaós csigát majd durván másfél-két óra elteltével iszonytató éhség tör rád. Majd újra és újra és újra. Miközben a cukor és az inzulin szinted is állandóan ingadozik, aminek hosszútávon komoly következményei lehetnek. Nőgyógyászati problémák, inzulin rezisztencia, rákos megbetegedések stb.

Ezeket az elkövetkező hetekben részletesen is kifejtem majd. Mivel ez egy öngerjesztő folyamat, már emiatt is fokozódik a finomított szénhidrát bevitelünk, hiszen újra meg újra megkívánjuk őket.

De valójában függővé nem emiatt válunk. Magas szénhidrát tartalmú ételek emésztése során, mint azt diabetes finomított szénhidrát lábkezelés tudjuk megnövekszik az inzulin termelés. Ez a finomított szénhidrátoknál jellemzően hirtelen, drasztikus inzulinszint emelkedést jelent.

Az inzulin pedig stimulálja a BCAA finomított szénhidrát izoleucin, leucin, valin felvételét az izmokba, azonban a triptofán esszenciális aminosavét nem. Így a vérben nő a triptofán szintje a többi aminosavhoz képest.

  • Finomított szénhidrátok rabságában I. rész – Hogyan tesznek minket függővé? - BodyWakes
  • Diabetes kezelés gyógynövényei
  • Miért jó és miért rossz az alma?
  • A cukor cukorbetegségről
  • Mi a gond a finomított szénhidrátokkal?
  • A csúf, a gonosz és a finomított szénhidrát – Fogyókúautohitelportal.hu
  • A cukorbetegség fekély láb kezelésére kenőcsök
  • Share on Facebook Share on Twitter A finomított szénhidrátok vagy finomított szénhidrátok olyan gabonakészítmények, amelyeket egy élelmiszergyártó dolgozott fel, hogy a teljes gabona már nem érintetlen maradjon.

A vérben pedig vannak olyan szállító fehérjék, amelyek ezeket az aminosavakat az úgy nevezett vér agy gáton keresztül eljuttatják az agyba. Mivel a BCAA aminosavak a megnövekedett inzulinszint hatására beépülnek az izmokba, nem ülnek fel ezekre a szállító fehérjékre.

Így viszont a triptofánból jóval több használja ki ezt az utazási lehetőséget.

Mi a gond a finomított szénhidrátokkal?

Ez azt eredményezi, hogy a triptofán aminosav a vér-agy gáton keresztül akadálytalanul eljuthat a központi idegrendszerbe. Ahol átalakul szerotoninná, amit boldogsághormonnak is szoktak nevezni.

Tehát örömérzetet okoz. Innen a mítosz, hogy a szerelmi bánatunkat orvosoljuk egy kis csokival. Hiszen a finomított szénhidrátok hatására fokozódik ez a folyamat, és azok közvetetten örömérzetet váltanak ki a központi idegrendszerben.

finomított szénhidrát

Pont, mint egy könnyebb kábítószer. De vajon mi kell ahhoz, hogy kiszállj ebből a cukorhintából?

finomított szénhidrát

Egy olyan diéta, életmód, táplálkozási forma vagy ahogy tetszik az elnevezése, amelyben a tested finomított szénhidrát mindazt a tápanyagot, amire szüksége van, a megfelelő fehérje, zsír és szénhidrát arányokban.

Az elején nem könnyű, bizony lemondásokkal jár és kellő motiváció, elhatározás és kitartás szükséges hozzá.

Szafi Free ropogós kérgű házikenyér lisztkeverék (1000g)

De hosszú távon nagyon megéri. Mind a közérzetünk mind az egészségünk szempontjából. Kiss Vivien.

Érdekestémák