Gépjármű hitel

Igényelt hitelösszeg: forint
Évjárat: év /
Futamidő:
BAR (KHR)-lista?
Felhívjuk figyelmét, hogy a gépjármű hitel kalkulátor által számított eredmény tájékoztató jellegű és ajánlattételnek nem minősül.

Közel sem akkor mumus, mint a svájci frank alapú ingatlanhitel, de egy rossz gépjármű hitel hasonló katasztrófát okozhat. NE KÖVESSE el ezt a hibát, ne vegyen fel rossz gépjárműhitelt.

Ha cégautó vásárlásán gondolkodik, a fenti mondatot úgy kell megváltoztatnunk, hogy nagyon vigyázzon, milyen gépjárműlízing konstrukciót választ! Bár kétségkívül nem egy ingatlan múlik rajta, miért fizetne akár ezer forinttal is többet valamiért, amit olcsóbban megkaphat? Ráadásul nem csak hogy olcsóbban, de legálisan olcsóbban!

Ne feledje, nálunk nem kell szerződéskötési díjat fizetnie, amivel azonnal megspórolhat akár 50-100.000 forintot!

Országos ügyintézés

A gépjármű hitel kalkulátor használható tehát gépjárműhitelek és gépjármű lízing konstrukciók havi terheinek kiszámítására is. Először tisztázzuk, hogy mi a különbség a kettő között.

A gépjármű lízing lényegét tekintve nem gépjármű hitelezési, hanem gépjármű bérleti konstrukció. Vagyis a lízingelő nem megveszi a gépjárművet, és utána lassan visszafizeti a vásárláshoz kölcsönvett összeget a banknak, hanem a bank veszi meg a gépjárművet, és a lízingelő az autót csak használatra kapja meg, amíg apránként ki nem fizeti a vételárat. A bank tehát kifizeti a vételárat egyben, utána használatra átadja a gépjárművet a lízingelőnek, aki azt kis részletekben megvásárolja adott futamidő alatt. A gépjármű lízing futamideje, a lízingelni kívánt autó ára és az autó évjárata egyaránt fontos tényező, ha azt akarjuk, hogy a gépjármű lízingkalkulátor pontos adatokat adjon ki (nem különben a gépjármű hitel kalkulátor).

A gépjármű hitel felvételekor a módszer egészen más (bár a gépjármű hitel kalkulátor itt is a leglényegesebb). A gépjármű hitel lényege ugyanis az, hogy a hitelfelvevő a banktól pénzt kap, az eladótól pedig egy gépjárművet. A törlesztés tehát ilyenkor nem azt szolgálja, hogy a teljes pénzösszeg kifizetésével a gépjármű a hiteles tulajdonába kerüljön, hanem „csupán” a banknak kell visszafizetni a vásárlásra tőle kapott pénzt. Az autó tulajdonosa (vagy tulajdonjoga) nem változik.

Nézzük a következőkben, hogy milyen feltételekkel lehet hitelhez és lízingkonstrukcióhoz jutni. Először a legfontosabb különbség: gépjármű hitelhez csak magánszemély juthat hozzá. A gépjármű lízingelése nyitva áll magánszemélyek és nem természetes személyek előtt is. A jelenlegi szabályok, amelyek a gépjármű hitelekre vonatkoznak, egyértelműen különbséget tesznek természetes és nem természetes személyek közt, igaz, az előnyök és a hátrányok kiegyenlítik egymást, sőt inkább a nem természetes személyek járnak jobban. (Ennek oka egyszerű: a lízingelés kedvezőbb, mint a hitel, és mivel a nem természetes személyeknek csak gépjármű lízingkonstrukciók állnak rendelkezésükre, a gépjármű lízing természetéből fakadóan ők jobban járnak. Igaz, a gépjármű-lízingelésből a magánszemélyek sincsenek kizárva!)

Kezdjük a legfontosabbal: mennyi pénzünk legyen, hogy hitelhez vagy lízinghez jussunk? Forint alapú hitel esetén a gépjármű vételárának 25%, euró alapon 40%-a. Vagyis egy kétmilliós autó vásárlásának megfinanszírozásához kell, hogy legyen 500 000 forintunk, ha forint alapú hitelt akarunk, vagy 800 000 forintunk, ha euró alapút. Gépjármű lízingelésnél a feltételek kedvezőbbek (ezt a gépjármű lízing kalkulátornál is láthatjuk). Ilyenkor ugyanis az önerő csak 20% (a fenti példánál maradva: 2 millió forintnál 400 000 forint), ha forint alapon kéri az elszámolást, és 35% (700 000 forint), ha euróban. Ne feledje, hogy vállalkozások csak lízingelhetnek, hitelt nem vehetnek fel!

Egy fontos megkötés, hogy a finanszírozott autó nem lehet régebbi 12 évesnél, és a gépjármű hitel futamidejének lejártakor sem lehet 15 évesnél idősebb. (Erre szintén kitérünk a gépjármű hitel és lízing kalkulátornál.) Vagyis egy 10 éves autónál legfeljebb 5 év lehet a hitel futamideje, egy 13 éves jármű megvásárlásához pedig nem vehet fel géprjámű hitelt és nem köthet gépjármű lízing szerződést.

Az autóvásárlási hitel futamideje 1 és 8 év közt változhat. Magánszemélyek esetében legfeljebb hét év lehet a futamidő, nem természetes személyek esetén, ahol csak gépjármű lízingről beszélhetünk, 8 év a lízing maximális futamideje. (Vegyük figyelembe az autó maximális életkorát!)

Végül tudni kell, hogy akár lízingel, akár hitelt vesz fel, a fedezet maga az autó. Sem cégektől, sem magánszemélyektől nem várjuk el, hogy bármilyen ingatlant vagy ingóságot bevonjanak fedezetként. Természetesen a gépjármű hitelhez és a gépjármű lízinghez szükség van fedezetre, de jelen esetben ez maga a gépjármű lesz.