Inzulinrezisztencia edzés. Téma szakértője

A mozgásterápia szabályai inzulinrezisztencia esetén

Origo Hogy miért fontos a betegség esetén a mozgás, és milyen sportot érdemes választani, arról Dr. Gógl Álmos sportorvos beszél.

Inzulinrezisztencia csökkentése TESTEDZÉSSEL

Az inzulinrezisztencia terápiája komplex, hiszen személyre szabott diétából, rendszeres mozgásból és szükség esetén gyógyszeres kezelésből áll. Nem mindegy azonban, hogy áll neki a beteg a sportolásnak. Mozgás hatására csökken a vércukor- ezzel pedig az inzulinszint, ezért inzulinrezisztencia esetén a kezelés gerince a szigorú szénhidrátmegszorítás mellett a rendszeres mozgás, ha látható eredményeket szeretnénk elérni.

Ha a terheléses laborvizsgálat eltérést mutat, fel kell építeni a komplex kezelési tervet, a sport pedig segíthet a gyógyulásban.

inzulinrezisztencia edzés gennyes sebek a lábát a cukorbetegség kezelésében

Korábban az aerob mozgás fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek, de ma már tudni, hogy az úgynevezett rezisztencia edzés, vagyis a súlyzós és saját testsúllyal végzett edzés is eredményes" — mondja a sportorvos. Az edzés hatására hormonális és anyagcsereváltozások következnek be, többek között csökken az étvágy, és a mozgás alatt és után a cukor a vérből inzulinrezisztencia edzés segítsége nélkül az izomsejtekbe vándorol, nem a zsírszövetbe.

inzulinrezisztencia edzés ksh egészségügyi statisztikai évkönyv

Forrás: Pexels Nem lehet kifogás a túlsúly A betegség egyik gyakori tünete a túlsúly, ami nem lehet kifogás a sportban. Fontos, hogy szakember segítsen az edzések megtervezésében, hisz az edzésterv függ az adottságoktól és az egyéni céloktól. Érdemes olyan sportot választani, ami nem növeli az éhségérzetet, inzulinrezisztencia, illetve túlsúly esetén például nem ajánlott ilyen szempontból az úszás, de a kocogás, futás igen.

inzulinrezisztencia edzés cukorbetegség tünetei kezelése házilag

Ez igaz, azonban a hirtelen megnövelt edzésmunka túlterheléses sérülésekhez vezethet, ami miatt az edzés elmarad, és ennek következtében a gyógyulási folyamat megáll, sőt, rosszabbodik. Inzulinrezisztencia esetén javasolt heti 6 alkalommal a perces edzés, az edzés alatt plusz szénhidrátbevitelre sincs szükség.

Ebben az esetben nem alakul ki hipoglikémia, de ha a beteget metformin tartalmú gyógyszerrel vagy egyéb antidiabetikummal kezelik, akkor erről minden esetben egyeztetnie kell a kezelőorvosával, ugyanis inzulinrezisztencia edzés a szerek a mozgással és a szénhidrátmegvonással együtt a vércukor kóros lecsökkenéséhez vezethetnek.

inzulinrezisztencia edzés evés utáni vércukorszint

Érdekestémák