A havi autóhitel törlesztés nagyságát befolyásoló tényezők


Mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő autóhitel vagy autólízing konstrukciót, minden esetben érdemes végiggondolnunk a következő, törlesztőrészlet befolyásoló tényezőket. Az autóhitelt többnyire évekig fizetjük, így hoszú ideig hatással lesz a családi költségvetésre.

1. Futamidő: minél hosszabb a futamidő, annál kevesebb a törlesztő részlet. De gondoljunk bele abba is, kb. hány évig szeretnénk használni a gépjárművet, hiszen ekkor bele kell kalkulálni a költségekbe a hitelszerződés idő előtti lezárásának költségeit is. Ha túl hosszú időre vesszük fel a hitelt, akkor az autó piaci ára jóval alatta marad a még fennálló tartozásnak.

2. Önerő: minél magasabb a kezdőrészlet, annál kisebb lesz a törlesztő. Alacsony törlesztő részlet esetében eleinte a hitel kamatésze nagyobb részt képvisel a havidíjban, mint a tőketartozás. Így ugyanaz a veszély fenyeget, mint a futamidő esetében. Éppen ezért a PSZÁF minimálisan 20 % önerőt javasol.

3. Deviza alapú hitel: régebben a svájci frank volt a sláger. Ám deviza alapú hitel esetében számolni kell az árfolyamkockázattal és a kamatlábváltozással is. Ha a forint gyengül, nő a deviza alapú hitel törlesztő részlete is. Ezt a kockázatot mindenképp kalkuláljuk bele a havi költségvetésünkbe!

4. Casco: a PSZÁF a teljes körű cascot ajánlja, főként az új autók esetében. Manapság egyre inkább elterjedtek a casco nélküli konstrukciók. Ezekkel azért kell vigyázni, mert egy esetleges nagyobb kárnál (pl. töréskár) nagyobb összeget kell kifizetnünk, mint a casco havi díja. Ki tudnánk fizetni a családi kasszából egy több százezer forintos kárt? A nagyvárosokban lakóknak még inkább ajánlott, mert ott a legapróbb kár kockázata is elég magas. Ne a cascon spóroljunk! Válasszuk inkább a hitelbe beépített cascos konstrukciót!

5. Használt- vagy roncsautó beszámítás: Ha egy jó állapotú használt autóval rendelkezünk, ne számíttassuk bele az új autóba, inkább értékesítsük a szabad piacon. Mivel a hiteldíjat úgy kalkulálják, hogy bőven kifizetjük azt az összeget is, amiről azt hisszük, hogy az autóbeszámítással már letudtuk.

6. Autótartás egyéb költségei: Vegyük figyelembe, hogy az autótartásnak egyéb költségei is vannak, amelyek sokszor meghaladják a törlesztő részlet összegét. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a költségek, főként az üzemanyag ára folyamatosan emelkednek.

Vissza a hírekhez »
Vissza az Autóhitel Portál főoldalára »