Autóhitel BAR-listásoknak


Sok személy és vállalkozás életét keserítheti meg az a tény, hogy egy-egy korábbi félresikerült ügye miatt felkerült a BAR-listára.

A BAR-lista, vagy más nevén a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer a PSZÁF által elismert, a törvényben foglaltaknak megfelelő központi hitelinformációs rendszer (innen a másik rövidítés, a KHR), amely adatbázis tartalmazza azokat az adatokat, amiket központi nyilvántartását a törvények előírnak. A KHR tartalmazza az ügyfelek adatait, így a bankok és hitelintézetek lekérdezhetik azt is, hogy az ügyféljelölt jó adósnak számít-e, vagy rossznak. A rossz adósokat, akik például hosszú ideig nem fizették ki egy-egy kölcsönük törlesztőrészletét, egy másik kérvény esetén könnyedén elutasíthatnak.

Sajnos többnyire autóvásárlási hitelt a KHR / BAR listán negatív színben feltüntetett személyek nagyon nehezen és persze nagyobb törlesztőrészlettel, azaz keményebb feltételek mellett kaphatnak, nem csoda tehát, hogy egyfajta szitokszónak számít ez a szó a kölcsön világában. Azoknál a hitelintézeteknél, ahol autóhitelt kaphatunk, egy-egy hitelkalkulátor segítségével kiszámolhatjuk, mekkora plusszal jár a BAR-listásnak lenni, bár tény az is, hogy még így is jobban járunk, mintha elesnénk egy autóvásárlási hitel lehetőségétől.

Az adóslistán szereplők évekkel később is hátrányos helyzetben vannak, ezért is fontos nekik, hogy a rossz besorolás ellenére kölcsönhöz jussanak. A korábbi hibák ellenére bizonyos helyek megadják a bizalmat, és komolyabb hátrány elszenvedése nélkül kínálnak BAR-listásoknak hitelt. Az autóhitel kalkulátorok kitöltése után az intézetek mindig a megadott paramétereknek megfelelően választják ki a hitelt és a törlesztőrészleteket, amiket aztán felajánlanak az ügyfeleknek. Ilyen esetekben a kalkulátor és a BAR / KHR autóhitel-kérőlap kitöltésével nem vállal kockázatot az ügyfél, aki a kézhez kapott konstrukció ismeretében elállhat a hiteltől. Erre mondják, hogy egy próbát megér, és szinte semmit sem veszíthetünk vele, ha az autóhitel kalkulátor kitöltésével teszteljük lehetőségeinket.

Vissza a hírekhez »
Vissza az Autóhitel Portál főoldalára »