Szelén cukorbetegség

Mit ehetek?
Balázs Csaba Létrehozva: A szelén gyógyászati jelentőségéről Prof.

A szelén kis mennyiségben hasznos, nagyban ártalmas [origo] A szelén a természetben - elsősorban a talajban - előforduló nyomelem, amely kis mennyiségben elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Hiányában gyengül az immun- és idegrendszer, megfelelő mennyiségben viszont megköti a káros szabadgyököket, férfiaknál fokozza a nemzőképességet, és bizonyos daganattípusok pl.

Szelénhiányos állapotban tehát fontos a nyomelem megfelelő pótlása, ám a szeléntartalmú étrendkiegészítők szelén cukorbetegség fogyasztása komoly következményekkel, például 2-es szelén cukorbetegség cukorbetegség kialakulásával járhat - hívja fel a figyelmet a The Lancet című szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

diabetes fejpántok kezelése

A szelénbevitel földrajzi régiónként eltér: Venezuelában, Kanadában, az USA-ban vagy Japánban a felmérések szerint magas, míg Európában alacsonyabb.

A változatosan táplálkozó, egészséges embereknél általában nincs szükség a szelén pótlására. Sokan mégis rendszeresen szednek szeléntartalmú étrendkiegészítőket, mivel az utóbbi évtizedben elterjedt ezekről, hogy védenek bizonyos daganattípusok és egyéb betegségek kialakulása ellen - áll a tanulmányban.

a diabetes mellitus tünet típusának kezelése

A szelén rákmegelőző hatását korábban tanulmányokkal igazolták, de ezek eredményei gyakran ellentmondásokba ütköztek. A szerző szerint csakúgy, mint a többi nyomelem esetében, a pótlás akkor bizonyult ténylegesen hatásosnak, amikor a korábbi bevitel nem volt megfelelő.

Legtöbbünk szervezetében sajnos nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben, vagy egyenesen hiányzik. Ennek okai a következők lehetnek: az ételeinkben található természetes króm nehezen szívódik fel a szervezetben; kevés olyan táplálékot fogyasztunk, amely krómot tartalmaz; az élelmiszer-feldogozás során a krómtartalom gyakran elveszik; a magas cukorfogyasztás miatt a szervezet krómtartalékai csökkennek. A fehér cukor, a finomliszt és a többi egészségtelen, magas szénhidráttartalmú étel nagy mennyiségű fogyasztása pedig jócskán megnehezíti a normál vércukorszint megtartását. A krómhiány fáradtsághoz, idegességhez, glükózintoleranciához főleg cukorbetegeknélaz aminosavak nem megfelelő lebontásához, valamint érelmeszesedéshez vezethet. A táplálékkiegészítőket leszámítva nincs igazán ideális megoldás a szervezet krómhiányának megfelelő pótlására.

A tanulmány azt is valószínűsíti, hogy a szelénbevitel hatásait a genetikai háttér is befolyásolhatja: bizonyos emberek genetikailag jóval "fogékonyabbak" a szeléntartalmú fehérjék szeleno-fehérjék jótékony hatásaira, mint mások, de ezeknek az összefüggéseknek a feltárásához további kutatásokra van szükség.

A táplálékok szeléntartalma függ attól, hogy a talajban mekkora mennyiségű szelén található, vagy hogy az elfogyasztott állat milyen termőterületen legelt.

Terhességi cukorbetegségről beszélgettünk Lukasz Rebeka dietetikussal

Magyarország termőföldjeiben kevés a szelén. A szelén megtalálható többek között a paradicsomban, brokkoliban, hagymában, búzacsírában, korpában, tonhalban, rákokban, kagylókban, brazildióban, állati belsőségekben, szárnyasokban és vörös húsú állatokban.

Jó szelénforrás a tej, a tejtermékek és a vaj is.

teszt cukorbetegség

Narancsban, citromban, avokádóban, sörélesztőben, de a lencsében is megtalálható. Kapcsolódó cikk.

a kezelés a cukorbetegség gyógyszerek tianshi

Érdekestémák