Tények időjárás

tények időjárás

Duna TV Időjárás-jelentés (1997.05.21.)

Teljes szövegű keresés Az időjárás előrejelzése Az adatok begyűjtése után következik a meteorológusok egyik legizgalmasabb feladata, az előrejelzés.

Jóllehet, Európa-szerte nagyjából száz éve készülnek időjárás-előrejelzések, és ezalatt hatalmas mennyiségű tudásanyag halmozódott fel, ma már mégsem erre az elsősorban szubjektív elemeket tartalmazó módszerre alapozzák az előrejelzéseket.

A számítógépek megjelenése lehetővé tette, hogy a folyadékok és gázok áramlását tények időjárás bonyolult egyenletrendszereket kiterjesszék a légköri mozgásokra, és aztán bizonyos egyszerűsítő feltételek mellett megoldják őket.

lézer a diabétesz kezelésében

Más szóval: egy kezdeti állapot ismeretében — ezt biztosítják az egyidejűleg végzett mérések — kiszámítható a légkör későbbi állapota. Természetesen ez a későbbi állapot még nem a kész prognózis, hanem az egyes meteorológiai elemeknek 24, 36, 48 stb. Ekkor lép be az eddig gyűjtött gazdag ismeretanyag: az előrejelzett értékekből közérthető szöveges prognózist kell készíteni.

cukorbetegség merevedés

A munka első felét, minthogy óriási kapacitású számítógépekre van szükség, elsősorban a nagy előrejelző központok végzik. Számításaik eredménye naponta sok száz térkép eljut a nemzeti előrejelző központokba, ahol a helyi sajátosságok figyelembevételével készítik el a különböző időtávra tények időjárás előrejelzéseket.

ketonuria diabetes kezeléssel

Bár a legnagyobb érdeklődés mindig az előrejelzések felé irányul, a meteorológusok tevékenysége ennél sokkal szerteágazóbb. Így alakulnak ki a különböző alkalmazott meteorológiai szakterületek, amelyek hidat képeznek a meteorológia és a felhasználói területek között. Nélkülük az egész meteorológiai tevékenység alapvető célja, a gazdasági hasznot eredményező szolgáltatás, nem is valósítható meg.

betegség és a cukorbetegség kezelésére

Ilyenek pl.

Érdekestémák