Cukorbetegség hasnyálmirigyrák

cukorbetegség hasnyálmirigyrák

Legfrissebb cikkek

A betegség előrehaladtával az alábbi szövődmények jelentkezhetnek: súlyvesztés; sárgaság : a hasnyálmirigyrák növekedve elzárhatja az epevezetéket, aminek következtében sárgaság cukorbetegség hasnyálmirigyrák ki ennek jele a bőr és a szem sárgás elszíneződése ; fájdalom: a növekvő daganat nyomhat bizonyos idegeket a hasüregben, ezzel erős fájdalmakat okozva; bélelzáródás ileus : a daganat ráterjedhet a belekre, ami elzáródáshoz vezethet; áttétek: a környező szervekre való terjedésen kívül a hasnyálmirigyrák áttétet adhat távolabbi szervekbe is, cukorbetegség hasnyálmirigyrák a májba, tüdőbe.

Hasnyálmirigyrák diagnosztizálása A részletes kivizsgálás fontos részét képezi a beteg kikérdezése arról, hogy korábban volt-e, vagy jelenleg van-e hasnyálmirigy-gyulladása, dohányzik-e, és előfordult-e a családjában daganatos megbetegedés. A kórelőzmény felvételét és a fizikális vizsgálatot követően vérvételre és hasi ultrahangvizsgálatra kerülhet sor.

vércukorszint táblázat mg/dl

A hasnyálmirigy és vezetéke kóros elváltozásának megítélésére szükség van további képalkotó vizsgálatok — például CT vagy MR vizsgálatok — elvégzésére is. Ezenkívül végezhetnek ún. PET CT vizsgálatot is.

diabetes and endocrinology associates atlanta

Ez a CT-hez hasonló módon történik, azonban valamilyen nyomjelző anyagot juttatnak az erekbe, így információt kapnak a szervek működéséről is. Hasnyálmirigyrák kezelése A hasnyálmirigyrák kezelésének módját ún.

A 13 éves zseni a hasnyálmirigyrák ellen küzd - Jövőálló (2018-10-31) - ECHO TV

Korai stádiumban gyógyító célú megoldás a radikális sebészeti beavatkozás. A műtét típusától függően eltávolítják a hasnyálmirigynek csak egy részét és a lépet, vagy eltávolításra kerülhet a teljes hasnyálmirigy, a cukorbetegség hasnyálmirigyrák, a gyomor, nyombél, petevezeték egy része és a közeli nyirokcsomók. A nem műthető, előrehaladott daganatoknál kemoterápiát alkalmaznak, amit kiegészíthetnek sugárkezeléssel radioterápia.

Mikor forduljon orvoshoz?

A terápia fontos része a hasnyálmirigyrák fentebb részletezett szövődményeinek kezelése is. Mit tehet hasnyálmirigyrák esetén?

cukorbetegség kezelésére lenmag vetőmag

Különös gondot kell fordítani a kezelőorvos, illetve dietetikus szakember által javasolt diéta betartására, amelynek legfontosabb eleme a zsírszegény étrend. A dohányos betegeknek javasolt a dohányzás abbahagyása, amiben leszokástámogató programban való részvétel segíthet. A hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek számára tilos az alkoholfogyasztás. Amennyiben a sebészi kezelés során a hasnyálmirigy teljes eltávolítására került sor, az emésztéshez szükséges enzimeket külső forrásból kell pótolni.

Mivel a hasnyálmirigy termeli a vércukorszint szabályozásában alapvető inzulint, a beteg élete végéig inzulinkezelésre szorul. Amennyiben a műtét során a lépet is eltávolították, a beteg fogékonnyá válhat a fertőzésekre, ezért azok megelőzése érdekében antibiotikumot kell szednie.

kezelése topinamburg diabetes

Esetenként szükségessé válhat véralvadásgátló kezelés is a vérrögök kialakulásának megelőzésére. A hasnyálmirigy-daganat műtéti eltávolítását követően a betegnek rendszeres orvosi ellenőrző vizsgálaton kell részt vennie.

a diabetes diuretikumok

A kezelés során szoros együttműködésre van szükség az orvos és a beteg között, ami nemcsak a műtétet és a gyógyszerelést, hanem a megfelelő táplálkozástól kezdve a dohányzás elhagyásáig többféle fontos elemet foglal magában. Hasnyálmirigyrák megelőzése Mivel a hasnyálmirigyrák előfordulása jóval gyakoribb a dohányzók körében, ajánlott a dohányzás mielőbbi abbahagyása, ami az egyéb daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének is fontos eleme.

Ehhez érdemes a háziorvos segítségét kérni, aki szervezett dohányzásleszokás-támogató programba irányítja a leszokni vágyó pácienst lásd még: dohányzás.

Hasnyálmirigyrák tünetei

Túlsúly esetén célszerű törekedni a testsúly normalizálására, mivel a magas BMI a hasnyálmirigyrák kockázati tényezője. Törekedni kell az egészséges táplálkozásra különös tekintettel a vörös húsok mérsékelt cukorbetegség hasnyálmirigyrákvalamint a mérsékelt alkoholfogyasztásra.

A magas kockázati csoportba tartozó egyéneknek — például akiknél genetikai hajlam, a betegség családi halmozódása áll fenn, vagy akik krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvednek — ajánlott rendszeres orvosi vizsgálaton való részvétel.

Érdekestémák